Over RKHAV

Atletiekvereniging RKHAV werd in 1953 opgericht. Heel wat jaren organiseerde de vereniging wedstrijden en trainde op een zwarte sintelbaan wat later werd vervangen door andere sintels. Omstreeks September 2002 werd de "Piet Vonckbaan' geopend, een kuntstofbaan waar tot op heden actief gebruik van word gemaakt. De baan werd vernoemd naar wellicht een van de bekendste atleten die RKHAV heeft gehad; Piet Vonck.

                  Piet Vonck in actie

Naast Piet Vonck heeft RKHAV door de jaren heen veel getalenteerde atleten binnen de vereniging gehad.....

 

Historie van RKHAV

Simpel gezegd: R.K.H.A.V. is 60 jaar geleden ontstaan uit H.V.V.’24.

1e Aanzet was toen in 1942 op 31 augustus door de noodlijdende voetbalvereniging H.V.V. (Hulsterse Voetbal Vereniging) een atletiekdag werd georganiseerd, waarbij alle voetbalclubs uit Zeeuws-vlaanderen werden uitgenodigd. Die atletiekdag was een groot succes, met daarbij een flinke opbrengst voor de kas van H.V.V. Door het grote succes werd deze atletiekdag een jaarlijks terugkerend fenomeen. Pas in 1953 was er bij de voetbalvereniging sprake van een echte atletiekafdeling. Definitief werd 3 jaar later de atletiekafdeling, in 1956, gescheiden van de voetbalverenging. De clubkleuren van H.V.V. , blauw- geel, bleven/ werden ook de kleuren van R.K.H.A.V. (Rooms Katholieke Hulsterse Atletiek Vereniging).

Onder eigen naam werd in 1956 de 1e wedstrijd (Sport-meeting “S56”) georganiseerd.

In 1957 wordt een aanvang gemaakt met eerste Pinksterwedstrijden. Beperkte kleedgelegenheid was toen en nog vele jaren één van de problemen,

Jaarvergadering 1957: tijdens een zeer rumoerige vergadering verwerpt het bestuur, ondanks een enorme belangstelling hiervoor, het voorstel voor oprichting van damesafdeling binnen de vereniging. Het scheelde niet veel of het bestuur was met een motie van wantrouwen door de leden naar huis gestuurd. Secretaris was het niet eens met de beslissing van het bestuur en legt per onmiddellijke ingang zijn functie neer.

Uiteindelijk kan het bestuur niet tegen houden dat damesatletiek bij RKHAV gemeengoed is geworden. Vrij kort na die bewuste vergadering wordt op advies van de Nederlandse Katholieke Sportbond, de mogelijkheid voor damesatletiek bij RKHAV alsnog gerealiseerd.

Samen met buurtcomité Nieuw Hulst wordt in 1965 de eerste Liniecross georganiseerd. Slechts enkele jaren wordt dit herhaald.

Uit financiële nood wordt in 1966 een gymnastiekafdeling binnen RKHAV geboren. Vanwege de extra inkomsten door de contributie van gymnastiekleden, kon op dat moment de atletiekvereniging blijven bestaan.

Ondanks dat de Pinksterwedstrijden steeds drukker worden bezocht, keurt de KNAU de atletiekbaan in 1971 af.

Gemeente Hulst verstrekt in 1973 geen subsidie meer; met daarbij een afgekeurde baan komt de vereniging financieel gezien in zwaar weer.

Een noodplan wordt opgesteld. Er komt een nieuwe opzet van het bestuur, waardoor het langzaam aan het weer beter gaat. Uiteindelijk wordt de Gemeente bereid gevonden om financieel bij te springen om de atletiek accommodatie te verbeteren.

Er komt een nieuwe speciale toplaag (coraflex) op de atletiekbaan, mede mogelijk gemaakt door B en W van Hulst. Op 11 september 1977 wordt deze officieel geopend door burgemeester Molthoff.

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan, wordt in 1978 een jubileumboekje uitgegeven.

Dat zelfde jaar worden atleten van RKHAV in Helmond voor de 1e keer Nederlands Clubkampioen op het NK cross en verbeteren ze het Nederlands record 24uur Loop

Tevens worden op bescheiden schaal de Pinksterwedstrijden in ere hersteld

Op 24 februari 1980, wordt op de Liniedijk in Hulst het Nederlands Crosskampioenschap gehouden. RKHAV wint daarbij voor de 2e maal het Nationale clubkampioenschap Veldloop.
Later dat jaar verbeteren RKHAV atleten het wereldrecord 24uur- Loop van Daring Leuven uit België.

De bouw van Piet Lossie hal (25 x 15 meter) is in 1987 een feit: “hij was het beu om in de wintermaanden met zijn atleten en atletes door slik en water te moeten baggeren”.

September 1993: RKHAV viert haar 40-jarig bestaan

Op 30 september 2002 wordt de nieuwe kunststof baan geopend en krijgt deze de naam “Piet Vonck Atletiekbaan”; naar de kleine grote man, die als atleet van
RKHAV zorgde voor zowel regionale als nationale successen.

De oude tribune van HVV, die inmiddels over een nieuwe beschikt, wordt augustus 2003 “overgedragen” aan RKHAV; ook al is deze op

dat moment al 50 jaar oud, toch is men zeer blij met de aanwinst. Tevens viert de vereniging dat jaar haar 50-jarig jubileum.

Tijdens de ALV in 2008 wordt het voorstel voor nieuwe clubkleding in zwart en wit, in een rumoerige vergadering door de aanwezige leden weggestemd.

In april 2009 wordt een nieuwe kledinglijn gepresenteerd tijdens een speciale ALV. Uit een tweetal gepresenteerde kledinglijnen/ merken in de kleuren geel/ blauw, wordt door de leden de nieuwe clubkleding voor RKHAV gekozen.

In het voorjaar zijn er vervolggesprekken met de Gemeente m.b.t. de wensen van RKHAV betreffende een nieuw clubgebouw met kleedlokalen.

De 2e editie van de Clingse Bosloop wordt dat jaar in oktober door Stichting Welzijn Hulst voor het eerst in samenwerking met RKHAV georganiseerd. Een aantal jaren later ligt de organisatie volledig bij RKHAV.

In het najaar van 2010 is het feit dat de kelder van het clubgebouw onder water komt te staan, de bekende druppel die de noodzaak van een nieuw clubgebouw pijnlijk duidelijk maakt. Het is nieuws in de regionale media en ook afgevaardigden van de Gemeente komen polshoogte nemen.

Begin 2011 wordt dan, na overleg met Gemeente, in januari het proces om tot een nieuw clubgebouw te komen nu echt in gang gezet. Binnen RKHAV is hiervoor een werkgroep opgericht.