Hopen op vrijwilligers terwijl Belle zingt op Vestingfeesten Hulst (uit BNdeSTEM)

HULST - De Vestingfeesten in Hulst: twee dagen zon, muziek, drank en hopelijk wat extra vrijwilligers want daar zit iedereen om te springen.

 

Ze hadden ook naar optredens van Belle Perez en the Young Ones of Chayenne en Kayleigh kunnen gaan. Ze konden de oldtimers bekijken of een glittertattoo laten zetten. Ruud van Leest en Monique Allefs zitten echter onder de bomen bij de basiliek. Voor de club.

Problematiek

Atletiekvereniging RKHAV kan hard vrijwilligers gebruiken en mogelijk dat een plekje op de vrijwilligersmarkt helpt. ,,We zijn een kleine vereniging en we hebben te maken met vergrijzing”, omschrijft Van Leest de problematiek. ,,Taken die gedaan moeten worden, worden niet gedaan. We hebben de mensen niet en we willen ook niet de contributie hoger maken.”

Heel effectief is de markt nog niet voor RKHAV. Behalve die ene meneer van de krant is het stil geweest. ,,Misschien één nieuw lid” -een onzeker handgebaar- ,,...misschien.” 

Verplicht

,,Er zijn verenigingen waar vrijwilligerstaken verplicht worden gesteld. Waar de leden kunnen kiezen. Of een paar keer achter de bar bijvoorbeeld, of honderd euro meer contributie betalen. Wij willen dat niet.”

RKHAV is de enige sportvereniging die op de vrijwilligersmarkt vertegenwoordigd is. De brandweer zoekt er ook naar nieuwe vrijwilligers maar voor het gros staan er welzijnsinstanties. 

Ellen Verstraten van Hulst Voor Elkaar is blij met het schaduwrijke plekje. ,,Het is warm en daarom komen er nu veel mensen op af.” Of het vruchten afwerpt weet ze nog niet. ,,De grootste drempel is altijd de onwetendheid. Vaak zien mensen het als een verplichting maar vaak hoeft dat niet zo te zijn.”